Talentontwikkeling in twee labs

In het consortium LLO regio Utrecht werken onderwijs en bedrijfsleven intensief samen: ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Stedin, Bloemendal Bouw, Van Dorp Installatietechniek, ROM Utrecht Region en Technologieraad Regio Utrecht.

De provincie Utrecht wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Werkgevers in de sectoren bouw, installatie- en infratechniek hebben grote behoefte aan medewerkers met de juiste vakkennis en vaardigheden om dit doel te kunnen realiseren. De arbeidsmarkt is krap. Door de huidige medewerkers opleiding en training op maat aan te bieden, kunnen zij beter bijdragen aan de energie- en grondstoffentransitie.

In het Transitielab ontwikkelt het consortium voor tien werkgevers maatwerkscholing, zie projecten.

In het Professionaliseringslab zorgen de onderwijsinstellingen ervoor dat zij goed kunnen inspelen op de behoefte van werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Het nationale groeifonds LLO-Katalysator heeft aan beide labs een subsidie verstrekt.

Raakvlakken tussen beide labs

  • Elke 6-8 weken leren de betrokken medewerkers van het consortium samen tijdens bijeenkomsten voor kennisdeling.
  • Zij ontwikkelen een gemeenschappelijke taal, o.a. door het samen volgen van vier masterclasses over maatschappelijke transformaties en sociale innovaties.
  • Zij ontwikkelen een gemeenschappelijke werkwijze voor scholing op maat voor een leven lang ontwikkelen.
  • De accountmanagers die zijn aangesteld in het Professionaliseringslab benaderen bedrijven voor een project in het Transitielab en verkennen de vragen die daar leven. Dat heeft ervoor gezorgd dat de samenwerkingsketen rond zij-instromers in de techniek wordt versterkt.